Учасники платіжного ринку матимуть змогу детальніше аналізувати поведінку держателів платіжних карток та тенденції розвитку платіжного ринку загалом. Це стало можливим завдяки розширенню Національним банком України показників статистичної звітності. Зокрема, у I кварталі 2019 року Національний банк уперше почав збирати та оприлюднювати дані щодо:

  • кількості токенізованих платіжних карток та обсягів операцій з їх використанням;
  • кількості та обсягів безготівкових операцій у розрізі їх типів (оплата товарів/послуг з використанням безконтактної технології, переказ коштів з використанням картки на банківський рахунок).

Такий крок Національного банку став відповіддю на зростаючий попит українців на інноваційні платіжні сервіси, що додає популярності безконтактним розрахункам за допомогою смартфонів та інших NFC-пристроїв.

Сьогодні сплата мобільним телефоном та іншими пристроями – це простий, швидкий, зручний та захищений спосіб оплати за товари/послуги. Сервіси токенізації дають змогу використовувати реквізити платіжних карток (зокрема, виключно з магнітною смугою) для безконтактних розрахунків за NFС-технологією.

Так, станом на 01.04.2019 кількість токенізованих платіжних карток в Україні становить 1,1 млн шт., або 3% від загальної кількості активних платіжних карток.

Триває позитивний тренд розвитку безготівкових розрахунків

Загалом підсумки І кварталу 2019 року продемонстрували позитивний тренд розвитку безготівкових розрахунків, які стали звичайною справою для українців. Так, сьогодні в Україні 8 із 10 операцій з платіжною карткою є безготівковими.

За результатами І кварталу 2019 року частка безготівкових розрахунків за обсягом операцій з платіжними картками сягнула 50%. Це на 5 відсоткових пунктів більше, порівнюючи з підсумками 2018 року (45%). Загалом у І кварталі щорічно спостерігалося падіння обсягів карткових операцій, що зумовлено сезонними коливаннями.

У поточному періоді таке збільшення частки безготівкових операцій пояснюється здебільшого за рахунок:

  • зменшення обсягу операцій з отримання готівки (на 10% за обсягами та на 5% за кількістю), якщо порівняти з IV кварталом 2018 року;
  • стабільним позитивним трендом по безготівковим операціям (збільшення на 0,2%), якщо порівняти з IV кварталом 2018 року.

Обсяг безготівкових розрахунків з використанням платіжних карток зріс, порівнюючи з І кварталом минулого року на 45%, і становив 395,5 млрд грн; а кількість безготівкових операцій – майже на 35% і становила 906 млн операцій.

Обсяг безготівкових операцій розподілився таким чином:

  • операції переказу коштів з картки на картку (Р2Р перекази) становили 39% або 153 млрд грн, їх середній чек – 1 576 грн;
  • операції з оплати товарів/послуг у мережі Інтернет становили 17% або 69 млрд грн, середній чек – 472 грн;
  • операції переказу коштів з картки на банківський рахунок у мережі Інтернет (наприклад, поповнення депозитів, погашення кредитів, тощо) становили 13% або майже 52 млрд грн, середній чек – 264 грн;
  • розрахунки з використанням платіжних терміналів становили 29% або 113 млрд грн (з них 22% – це безконтактні розрахунки, здійснені картками та 4% – платежі за допомогою NFC гаджетів), середній чек – 250 грн;
  • безготівкові операції у банкоматах та ПТКС становили лише 2% або 8 млрд грн, середній чек – 593 грн.

Найбільша кількість безготівкових операцій здійснювалася із використанням платіжних терміналів – майже 50% від загальної кількості.

За перші три місяці 2019 року загальна кількість платіжних карток в Україні зросла на 4% до 61,8 млн шт. (з них 60% – це активні платіжні картки). Водночас кількість безконтактних активних платіжних карток за цей період зросла на 15% до 4,5 млн шт. Уже кожна восьма активна платіжна картка в Україні є безконтактною.

Платіжна інфраструктура в Україні розширюється

Підвищення попиту українців на безготівкові операції та популяризація інноваційних платіжних сервісів стимулює подальше розширення платіжної інфраструктури.

З початку 2019 року мережа торговельних платіжних терміналів зросла на 4% до 289,6 тис. шт., з яких 0,6 тис. шт. – це мобільні платіжні термінали (mPOS). Водночас 81% торговельних POS-терміналів в Україні забезпечували можливість здійснення безконтактної оплати (станом на 01.04.2019).

Загальний показник співвідношення кількості платіжних терміналів до чисельності постійного населення України з початку року зріс на 3% та досяг 7,3 тис. шт. на 1 млн населення.

У регіональному розрізі, як і раніше, спостерігається нерівномірний розподіл термінальної мережі. Найменша кількість платіжних терміналів відносно кількості населення прослідковується у Закарпатській (4 тис. шт. на 1 млн населення), Донецькій (3,1 тис. шт. на 1 млн населення) та Луганській (1,9 тис. шт. на 1 млн населення) областях. Домінують за цим показником м. Київ (19,1 тис. шт. на 1 млн населення), Київська (10,5 тис. шт. на 1 млн населення), Дніпропетровська (9,9 тис. шт. на 1 млн населення) та Одеська (8,2 тис. шт. на 1 млн населення) області.

Довідково: станом на 01.04.2019 в Україні працювало 73 учасники карткових платіжних систем.

Національний Банк України

 

 

Рейтинг користувача: 2 / 5

Активна зіркаАктивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка